Έφιποι | Παραδοσιακός Ξενώνας Πινακάτες Πηλίου

Πεζοπορία στο Πήλιο

Η πεζοπορία είναι μία από τις βασικές δραστηριότητες στο Πήλιο καθώς περπατώντας στα λιθόστρωτα δρομάκια – μονοπάτια του είναι και ο πιο άμεσος τρόπος για να πάρεις μια αυθεντική γεύση από το βουνό. Τα χιλιάδες μέτρα καλντεριμιών που διαπερνούν το Πήλιο και σε οδηγούν από υψηλές βουνοκορφές και πυκνά αδιαπέραστα από τον ήλιο δάση μέχρι τις πιο καταγάλανες κρυσταλλένιες παραλίες είναι και το σήμα κατατεθέν του που το κάνει να ξεχωρίζει από όλα τα άλλα βουνά αλλά και ο λόγος που πάντα οι περιπατητές επιστρέφουν για να ανακαλύψουν κάτι καινούριο. Τα καλντερίμια, κατασκευασμένα εκατοντάδες χρόνια πριν, βρίσκονται μέσα στα χωριά αλλά τα συνδέουν και μεταξύ τους.

Το μονοπάτι που ξεκινάει από τις Πινακάτες για να καταλήξει στα Καλά Νερά ένα παραθαλάσσιο χωριό που βλέπει στον Παγασητικό κόλπο, η διαδρομή από Άη Λαυρέντη – Άη Γιώργη και στη συνέχεια Πινακάτες, Βιζύτσα, Μηλιές, το μονοπάτι των χωριών από Μακρινίτσα, Σταγιάτες, Πορταριά, Δράκεια, Άγιος Λαυρέντιος είναι μονό λίγες από τις πεζοπορικές διαδρομές που μπορείτε να επιλέξετε για να απολαύσετε την ομορφιά της φύσης, τις μυρωδιές, τα πέτρινα γεφύρια, τα ψηλά πλατάνια, το τρενάκι Μουτζούρης, το Τύμπανο με τους καταρράκτες των πηγών, την πανέμορφη σμαραγδένια Φακίστρα, το τόσο διαφορετικό και ποικιλόμορφο τοπίο του Πήλίου.

Τα μονοπάτια με τα καλντερίμια, θα τα αναγνωρίσετε από τα κίτρινα ταμπελάκια ενώ στη διαδρομή θα προσέχετε τα κόκκινα σημάδια πάνω στις πέτρες ή στα δέντρα που σηματοδοτούν τη σωστή διαδρομή. Μην ξεχνάτε να έχετε ένα παγουράκι νερό μαζί σας, καπέλο, αντηλιακό, κουτί πρώτων βοηθειών και κινητό τηλέφωνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η καλύτερη περίοδος για πεζοπορία είναι από Σεπτέμβριο μέχρι Ιούνιο.

Περιγραφές όλων των διαδρομών στα μονοπάτια του Πηλίου με χάρτες, πληροφορίες, φωτογραφίες και ίχνη GPS θα βρείτε στο www.walking-pilion.blogspot.gr από το σύλλογο «Οι φίλοι των καλντεριμιών» όπως επίσης και από το site www.pilionwalks.com