Έφιποι | Παραδοσιακός Ξενώνας Πινακάτες Πηλίου

From the Blog

Έφιποι: Ένας φιλόξενος, παραδοσιακός ξενώνας στις Πινακάτες Πηλίου

Αφιέρωμα από το monopoli.gr

Ο ξενώνας – Έφιποι – με τέσσερα διαμερίσματα, σε ένα παλιό λαϊκό πηλιορείτικο σπίτι ηλικίας δύο αιώνων, μας ανοίγει τις πόρτες του.

Ο παραδοσιακός ξενώνας Έφιποι βρίσκεται στις Πινακάτες Πηλίου και ειδικότερα στον οικισμό Αλεξεΐκα. Κτισμένες στην πλαγιά του Πηλίου με υπέροχη θέα στον Παγασητικό, οι Πινακάτες είναι ένα πραγματικό ησυχαστήριο επί γης. Γεμάτες από πετρόχτιστα ξωκλήσια και εκκλησίες, παραδοσιακές πλατείες και πλακόστρωτα καλντερίμια, με γραφικά αρχοντικά, οι Πινακάτες ξεχωρίζουν ανάμεσα στα αυθεντικά παραδοσιακά χωριά του Πηλίου.

Αν βρεθείτε ποτέ στο Πήλιο, είναι μια καλή ευκαιρία να μείνετε στις Πινακάτες, να έρθετε σε επαφή με την παρθένα φύση, να αποφορτιστείτε και να εξερευνήσετε την γύρω περιοχή. Και για τη διαμονή σας τι καλύτερο από το να επιλέξετε έναν παραδοσιακό ξενώνα, όπως είναι οι Έφιποι.


Μικροί τόποι φιλοξενίας…

Πρόκειται για έναν ξενώνα με τέσσερα διαμερίσματα σε ένα παλιό λαϊκό πηλιορείτικο σπίτι ηλικίας δύο αιώνων, με καμαρόπορτα στη μία όψη και εσωτερική πολεμίστρα. Το όνομά του έχει διττή σημασία, καθώς αφ’ ενός παραπέμπει στο γνωστό μύθο του Πηλίου ως βουνού των Κενταύρων (ανθρωπόμορφων πλασμάτων με κορμό ανθρώπου και πόδια αλόγου), και αφετέρου είναι τα αρχικά των ονομάτων της οικογένειας των ιδιοκτητών.

Οι Έφιποι, ονομάζονται αλλιώς Μικροί τόποι φιλοξενίας. Η σκέψη των ιδιοκτητών ήταν να δημιουργήσουν ένα κατάλυμα που θα παρέχει όλα όσα θα ήθελαν να βρουν οι ίδιοι, ως ταξιδευτές και φιλοξενούμενοι, επισκεπτόμενοι έναν τόπο.


Ο Φώτης, ο δημιουργός των Εφίπων, με μια μεγάλη αγάπη για το βουνό του Πηλίου, με τη νοσταλγία του χωριού που δεν είχε, με την ιδιότητα του αρχιτέκτονα αλλά και του συλλέκτη παλιών αντικειμένων και επίπλων, ήταν η κινητήρια δύναμη που οδήγησε αρχικά στην αγορά αυτού του παλιού λαϊκού πηλιορείτικου σπιτιού. Και κάπως έτσι ξεκινά η ιστορία…

Η ιστορία

Το σπίτι ήταν ακατοίκητο από το 1956, όταν ο Φώτης και η οικογένειά του αποφάσισαν να το επισκεφτούν ξανά. Ένας τοίχος είχε καταρρεύσει από το χιόνι και τότε ήταν που αποφάσισαν να κάνουν κάτι όλοι μαζί. Ξεκίνησαν τη συντήρηση και την αποκατάσταση το καλοκαίρι του 2002, και σιγά σιγά άρχισαν να το ανακατασκευάζουν, με απόλυτο σεβασμό στο κέλυφος του παλαιού σπιτιού (η πολεμίστρα παρέμεινε στο ίδιο σημείο), μια προσεκτική διαδικασία που κράτησε μέχρι το 2008.

Ολόκληρη η κατοικία αποτελούταν από δυο μικρά σπιτάκια, αδελφομοίρια, όπου ο κάτω χώρος – τα κατώγεια – ήταν για τα ζώα, ενώ ο πάνω όροφος – τα ανώγεια – για την πηλιορείτικη οικογένεια. Τα κατώγεια διαμορφώθηκαν σε δύο διαμερίσματα, στο πράσινο και στο μπλε, το κάθε ένα με δική του ξεχωριστή αυλή, ενώ τα ανώγεια είναι πλέον το κόκκινο και το κίτρινο διαμέρισμα που έχουν τον υπαίθριο χώρο τους κάτω από μία καρυδιά 200 ετών, κοντά στο χώρο στάθμευσης. Οι αυλές και οι υπαίθριοι χώροι καλύπτονται από πέργκολες με παραδοσιακό αγιαθανασίτικο αμπέλι ή ακτινιδιές, αναρριχώμενα φυτά που συνηθίζονται στο Πήλιο.

Εσωτερικά και εξωτερικά στη λιθοδομή, διατηρήθηκαν οι ίδιες πέτρες πολλές φορές αριθμημένες για να επανατοποθετηθούν στην ίδια ακριβώς θέση. Πολλά από τα ξύλα (ξυλοδεσιές) είναι τα ίδια με αυτά του παλαιού οικήματος.

Έβαλαν χρώμα στα ταβάνια και τις κουζίνες, από όπου πήρε και το όνομά του το κάθε διαμέρισμα. Έπιπλα αντίκες από τη συλλογή χρόνων, βγήκαν από την αποθήκη, συντηρήθηκαν και συνέθεσαν μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία (αυθεντικοί πίνακες, καθρέφτες, φωτιστικά, λαογραφικά αντικείμενα) το τελικό αποτέλεσμα, με μια αισθητική λιτή και πιο εκφραστική ανά σημεία.

Η προσπάθεια ήταν ο φιλοξενούμενος να βιώνει με απλότητα την άνεση ενός σπιτιού και την ατμόσφαιρα του Πηλίου, μετατρέποντας το όλο εγχείρημα των Εφίπων λιγότερο σε επιχείρηση και περισσότερο σε παιχνίδι, αναζητώντας την αρμονία.

Τα δωμάτια

Στους Έφιπους, θα βρεις 4 ξεχωριστούς ξενώνες – δωμάτια με διαφορετικό χρώμα, από το οποίο παίρνουν και το όνομά τους. Έχουμε λοιπόν το Πράσινο Διαμέρισμα, το Κόκκινο, το Κίτρινο και το Μπλε.

Δραστηριότητες

Ο ξενώνας προτείνεται ανεπιφύλακτα για χαλαρές διακοπες οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Και φυσικά, πέραν της ξεκούρασης και της χαλάρωσης, που όλοι λίγο πολύ επιζητούν στις διακοπές, για όλους εκείνους που η επαφή αυτή με τη φύση τους γεννήσει την επιθυμία για δραστηριότητες, υπάρχει και αυτή η δυνατότητα. Μπορείτε να δοκιμάσετε αναρρίχηση στο βουνό, σκι, καγιάκ, ιστιοπλοία, καταδύσεις, ιππασία, πεζοπορία καθώς και αναβάσεις στο βουνό με ποδήλατα.