Έφιποι | Παραδοσιακός Ξενώνας Πινακάτες Πηλίου

From the Blog

Φίλοι των Καλντεριμιών

Μια από τις καλύτερες παρέες στην περιοχή μας είναι οι Φϊλοι των Καλντεριμιών του Νοτίου Πηλίου.
Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2007 έχοντας στόχο να προστατέψει και να αναδείξει τη φυσική ομορφιά του τόπου.

Καλντερίμι από την τούρκικη λέξη kaldirim που με τη σειρά της είναι  αντιδάνειο από την αρχαία ελληνική (καλός+δρόμος), είναι ο λιθόστρωτος δρόμος με ακατέργαστες πέτρες.

Στο Πήλιο λοιπόν υπάρχει  ένα εξαιρετικό δίκτυο καλντεριμιών, μέσα στους οικισμούς αλλά και συνδέοντας τα χωριά, που χρειάζεται φροντίδα και συντήρηση. Αυτό είναι το πολύτιμο έργο των Φϊλων των Καλντεριμιών! Με work party, εβδομαδιαίους περιπάτους και θεματικές εξορμήσεις, εθελοντικά, συλλογικά και προπάντων με χαρά φροντίζουν τα παλιά περάσματα και μονοπάτια να παραμείνουν ανοικτά, προσβάσιμα και ασφαλή. Έως τώρα έχουν ανακαλύψει και αναδείξει με την εργασία τους περισσότερα από 100 χιλιόμετρα διαδρομών στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου. Οι χαρτογραφήσεις των Φίλων βρίσκονται στο Περπατώντας στο Πήλιο  και στο Pilion Walks.

Όσες και όσοι ενδιαφέρεστε να στηρίξετε τη δουλειά του συλλόγου γίνετε μέλη ή χορηγοί, έτσι ώστε οι κίτρινες μικρές πινακίδες να συνεχίσουν να διασπείρονται στο βουνό του Πηλίου, οι διαδρομές να μεγαλώνουν και να πυκνώνουν από κόσμο, και το κοινό αγαθό της περιήγησης στη φύση να παραμένει αληθινό για όλους.